Felhasználói név Jelszó


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Szatta Település
Cím: 9938 Szatta, Fő u. 16.Email: markosandor67@freemail.hu
Web: http://www.szatta.huTelefon: 06/70-943-5270

Bemutatkozás

II. Endre aranybullája, 1222-ben felsorolja az Őrség 18 faluját, köztük Zathát is. Adományozási levelében említi, hogy a lakosság egyenes leszármazottja a honfoglalás idején idetelepített magyarságnak. A település nevét a középkorban Őrszatta, Zatha, Poss Ew-Zatha alakban is használták. A falu a török időkben teljesen elnéptelenedett. A régi Szatta feltételezhetően a mai községtől keletre, azon a területen állt, amelyet ma „Pusztaszattának” neveznek. Az egykor fontos őrfalu lakossága mára 85 főre csökkent. Ezzel Szaknyér után az Őrség második legkisebb települése. Tovább haladva a falu határában, több százéves védett tölgyfák jelentenek rendkívüli természeti értéket. Az itt élők ápolják a hagyományokat, nem felejtik múltjukat. A faluházban Szattán gyűjtött tárgyi emlékekből helytörténeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Nevezetességek:
-Emlékezet háza
-Esterházy kő
A falu, ill. Vas és Zala megye határát jelzi a határkő. A korábbi időkben birtok- és megyehatár volt az Esterházy- és a Batthyány-birtokot különítette el. Még az 1700-as években rakatta le az Esterházy hercegi család. Rajta a hercegi korona és „E” betű. Néhány még megtalálható belőlük a közelben.
-Hársfa és kopjafa:
A középkori Szatta, melyet a törökök felégettek, a jelenlegi településtől kb. 1 km-re feküdt. Az 1588-as törökdúlás, Zatha falu áldozatainak és a falu felégetésének emlékére állította a kopjafát a Szattai Kertbarátok Köre a Túlélés fájának elnevezett hársfa mellé, mely a régi Szatta szélső házának helyét jelöli.
Helytörténeti gyűjtemény:
A Faluházban Szattán gyűjtött tárgyi emlékekből helytörténeti kiállítást tekinthetnek meg.
-Imaház
-Szent István szobor
-Kódisállásos parasztházak, régi parasztházak
Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink